• Dobrovoľníctvo nás baví!

          • S myšlienkou podpory Únie nevidiacich a slabozrakých na Slovensku, sme vyrazili do ulíc aj tento rok. Zdobili nás tričká s motívom Bielej pastelky, a preto sme boli neprehliadnuteľní.

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka našej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. 

            Našim dvom tretiackym tímom (Paula, Roman), (Vika, Natália) sa podarilo vyzbierať 120 eur, čím sa prispeli na dobrú vec. Vyzbieraná suma putovala na účet „Bielej pastelky“.

            Veríme, že aj malá kvapka v mori pomôže plniť veľké sny tým, ktorí to najviac potrebujú.

            (Vika, Natália, 3. A)

          • Európsky deň jazykov na našej škole

          • Tak ako každý školský rok, aj tento školský rok si študenti našej školy pripomenuli Európsky deň jazykov. Oficiálny dátum Európskeho dňa jazykov je 26. September. My sme si ho so žiakmi pripomenuli v pondelok 27.9.2021.

            Už je to 20 rokov , čo sa Rada Európy a členské štáty Európskej únie v Štrasburgu rozhodli venovať tento deň Európskemu dňu jazykov. Je to skvelý deň plný rôznych aktivít v oblasti jazykového vzdelávania v celej Európe. Pomocou aktivít upriamujeme pozornosť študentov na význam výučby a učenia sa cudzích jazykov. Len pre zaujímavosť- na svete existuje 6 000 - 7 000 jazykov, ktorých súčasťou je 225 európskych jazykov. Najmenej polovica svetovej populácie je bilingválna. Treba pripomenúť, že znalosť dvoch jazykov uľahčuje učenie sa ďalších jazykov a umožňuje študentom ľahšie umiestnenie na trhu práce, alebo pokračovať v štúdiu na vysokej škole v zahraničí.

            V tomto školskom roku sme sa rozhodli pre umeleckú aktivitu – tvorba básní. Vyučujúca cudzích jazykov zadala štyri témy: Priateľstvo, Späť v škole, Ročné obdobia a keďže sme obchodná akadémia, tak aj „odbornú tému“ Peniaze. Študenti I. A, II. A a III. A triedy sa rozdelili do skupín, zvolili si tému a tvorili básne. Na tvorbu mali 45 minút a potom jeden študent predniesol báseň. Študenti si vybrali zo všetkých tém a tvorba bola väčšinou v anglickom jazyku. Iba skupinka študentiek v III.A triede napísala báseň v nemeckom jazyku. Básne boli napísané v rýme, čím sa ukázalo, že naši študenti sú nielen ekonómovia, ale možno aj budúci básnici.

            Lucia Patschová, III. A trieda

            Mgr. Stanislava Tomaškovičová - vyučujúca anglického a nemeckého jazyka

          • Deň finančnej gramotnosti

          • Dňa 22. 09. a 24. 09. 2021 sa my, študenti prvého a druhého ročníka, zúčastnili aktivity zameranej na rozvoj finančnej gramotnosti.

            Vzdelávali sme sa prostredníctvom spoločenskej hry ,,Finančná sloboda”, ktorú nám sprostredkoval lektor zastupujúci OVB Allfinanz Slovensko, Mgr. Černák. Cieľom nás, ako finančných poradcov, bolo získať pre našich klientov dostatok peňazí. 

            V prvom kole sme si ukázali, ako máme postupovať a v druhom sa väčšine z nás podarilo úspešne hospodáriť s dostupnými finančnými prostriedkami a vytvoriť klientom zabezpečenie do budúcnosti.

            Dozvedeli sme sa veľa nových informácií. Táto forma vzdelávania bola pre nás veľmi zaujímavá a tešíme sa na ďalšie možnosti získavať vedomosti netradičným spôsobom.


            Tímea Píšová a Radka Štefanková, II. A trieda
             

          • Workshop „Úspešní na trhu práce“

          • Najčastejšia túžba väčšiny mladých ľudí je dobre sa zamestnať. Časom však niektorí pochopia, že ak chcú rozvíjať svoje vlastné predstavy a nechcú byť pod dohľadom náladového šéfa, tak majú iba jedinú možnosť a to začať podnikať. 


            O tom  ako začať podnikať, aké možnosti majú mladí ľudia pred začatím podnikania, akú podporu môžu získať – odpovede na všetky tieto otázky sme hľadali na workshope „Úspešní na trhu práce“, ktorý bol pre nás zorganizovaný v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny  (UPSVaR) v Banskej Štiavnici. 


            Naše poďakovanie patrí lektorom pánovi Ing. Ivan Gregáňovi a Mgr. PaedDr. Silvii Víziovej, z odboru vzdelávania UPSVaR, ktorí nám dali možnosť v závere vypracovať vlastný podnikateľský zámer. Sme radi, že sme dostali odpovede na naše zvedavé otázky a v budúcnosti sa budeme lepšie orientovať v tejto problematike.

            (Sofia Š., 4. A, Ing. Sliacka) 

          • Oznam

          • Milí žiaci, vážení rodičia,

            slávnostné otvorenie školského roka sa uskutoční 02. 09. 2021 o 8.00 h vo vestibule školy. Následne budú triednické hodiny s triednymi učiteľmi vo svojich učebniach.

            Pred nástupom do školy je potrebné vyplniť formulár „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti".

            Tlačivo môžete:

            - stiahnuť zo stránky školy - TU, vyplniť, vytlačiť a podpísať

            alebo

            - vyplniť a potvrdiť prostredníctvom aplikácie Edupage – návod

            V prípade, že žiak nepredloží požadované tlačivo, podľa školského semaforu, sa žiak považuje za príznakového, a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať.

            Tešíme sa na stretnutie 02. 09. 2021!

          • VŠEOBECNE OPATRENIA - COVID-19 (od 02. 09. 2021)

          • Rodič, alebo plnoletý žiak predkladá pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní (vrátane víkendov a sviatkov) "Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti" žiaka. V prípade, že rodič, alebo plnoletý žiak nepredloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti", sa žiak považuje za príznakového, a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať.

            Ak si žiak nedopatrením zabudne vyhlásenie doma, rodič, alebo plnoletý žiak má 3 možnosti:

            1. odoslať ho škole prostredníctvom EDUPAGE - návod,

            2. poslať scan „Písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti" e-mailom na adresu školy: dsa.zh@dsakademien.sk,

            3. kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať.

            OPATRENIA

            Opatrenia smerujú k implementácii odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva SR a sú založené na princípe ROR - Rúško, Odstup, Ruky.

            Rúško je opatrením na obmedzenie priestorovej distribúcie kvapôčok telesných tekutín.

            Odstup je opatrením smerujúcim k minimalizácii osobných kontaktov a na obmedzenie skupinových aktivít.

            Ruky je opatrením, ktoré eliminujúce prenos infekcie z kontaminovaného povrchu na sliznice.

            ŽIAK A ZAMESTNANEC MUSÍ MAŤ PREKRYTÉ HORNÉ DÝCHACIE CESTY POČAS CELÉHO VYUČOVANIA PODĽA AKTUÁLNE PLATNEJ VYHLÁŠKY ÚRADU VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA SR.

            --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

            Podľa nového COVID Automatu budú školy otvorené vo všetkých farbách okresov. Na rozdiel od minulého školského roka sa bude prerušovať vyučovanie len v jednotlivých triedach, nie v celej škole.

            Zelená fáza predstavuje stav, kedy v škole:
            - nie je žiadna osoba pozitívna na COVID-19,
            - je jedna alebo viac osôb v karanténe, lebo mimo školy prišli do kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19. Vyučovanie sa uskutočňuje bez obmedzenia, za prísnych protiepidemických opatrení
            .

            Oranžová fáza predstavuje stav, kedy bola v škole minimálne 1 osoba pozitívna na COVID-19. Riaditeľ môže prerušiť vyučovanie v triede alebo vo viacerých triedach (aj postupne), v ktorej sa vyskytol žiak alebo zamestnanec pozitívny na COVID-19. Počas karantény zabezpečí dištančné vzdelávanie. Ak sa osoba pozitívna na COVID-19 vyskytla v domácnosti žiaka/zamestnanca, v karanténe zostáva len žiak/zamestnanec, nie celá trieda.

            Červená fáza nastáva pri viacerých potvrdených pozitívnych prípadoch na COVID-19, ak ide o epidemický výskyt podľa rozhodnutia RÚVZ. RÚVZ môže rozhodnutím obmedziť prevádzku vo viacerých triedach alebo vo všetkých triedach, z dôvodu výskytu ohniska nákazy. V triedach s prerušeným prevádzkou škola zabezpečí dištančné vzdelávanie.

            --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

            - Ak sa v triede vyskytne žiak alebo zamestnanec pozitívny na ochorenie COVID-19, pôjdu žiaci z triedy do 14-dňovej karantény (okrem tých, ktorí si uplatňujú výnimku z karantény).

            - Pokiaľ bude v triede 100% žiakov, ktorí majú výnimku z karantény (sú zaočkovaní alebo prekonali COVID-19), v tejto triede nedôjde k prerušeniu vyučovania.

            -Ak sa osoba pozitívna na ochorenie COVID-19 vyskytne v domácnosti žiaka, zostáva v karanténe len tento žiak. Jeho trieda pokračuje v prezenčnom vyučovaní.

            - Ak je osoba v domácnosti žiaka v karanténe (je úzky kontakt pozitívneho), žiak môže chodiť do školy do momentu, pokiaľ sa u rodiča nepotvrdí ochorenie COVID-19.

            Rodič má povinnosť nahlásiť karanténu žiaka detskému lekárovi, ktorý na jeho karanténu dohliada.

            -----------------------------------------

            Výnimku z karantény v prípade výskytu osoby pozitívnej na ochorenie COVID-19 v triede si môžu uplatniť:

            - žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 za posledných 180 dní (na základe výsledku PCR testu, Ag testu, testu na protilátky),

            - plne zaočkovaní žiaci alebo žiaci zaočkovaní 1. dávkou do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19.

            Za žiaka môže rodič oznámiť škole výnimku z karantény predložením "Oznámenie o výnimke z karantény".

            -----------------------------------------

            Rodič môže svojim rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie o chorobe" od detského lekára, v opačnom prípade pôjde o neospravedlnenú neprítomnosť na vyučovaní, ktorá môže mať za následok zhoršenú známku zo správania, prípadne nutnosť vykonať komisionálne skúšky.

            Rodič má nárok na ošetrovné (OČR) ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia detského lekára. Ak rodič nechá žiaka doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká.

             

            Bližšie informácie na stránke ŠKOLSKÝ SEMAFOR | Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (minedu.sk)

          • Nikolas Mlčal medzi top 50 ekonómami Slovenska

          • 23. 06. 2021 sa žiak našej školy, Nikolas Mlčal, zúčastnil celoslovenského finále Ekonomickej olympiády, do ktorého postúpil ako víťaz krajského kola. Súťaž sa konala v priestoroch hotela Devín v Bratislave. Písomný test bol zameraný na aktuálne ekonomické dianie, verejné financie, sociálny systém, fungovanie dopytu a ponuky a medzinárodný obchod. Najlepší desiati postúpili do ústneho kola, kde svoje vedomosti obhajovali pred odbornou porotou. Hoci sa Nikolas  neumiestnil do 10. miesta, oceňujeme jeho zodpovedný prístup a vzornú reprezentáciu školy v tejto súťaži a blahoželáme k umiestneniu medzi 50 najlepšími ekonómami Slovenska.

          • Obhajoba správ z odbornej praxe

          • 11. júna 2021 sme my, žiaci tretieho ročníka, obhajovali svoje súhrnné správy z odbornej praxe. V priebehu dvoch májových týždňov sme absolvovali odbornú prax, kde si každý z nás mohol overiť svoje vedomosti a zručnosti nadobudnuté v škole, ale naučiť sa aj niečo nové.

            Sme radi, že sme si po absolvovaní odbornej praxe odniesli do života nové skúsenosti a informácie, ktoré budeme môcť využiť v budúcnosti či už v zamestnaní, alebo v ďalšom štúdiu. 

          • Ďalší úspech cvičnej firmy BIKE WORLD

          • Dvaja žiaci našej školy pracujúci v  CF BIKE WORLD, Nikolas Mlčal a Katka Barborová, zabodovali v jednej zo súťažných disciplín MUB-line SPECIÁLU s názvomTVOŘÍME SPOLEČNĚ BUDOUCNOST – Den odpovědného podnikání fiktivních firem". Tohto podujatia, ktoré  zorganizovala Metropolitní univerzita Praha a Metropolitní univerzitní banka, sa zúčastnilo 40 cvičných firiem z Česka a Slovenska.

            Súťažilo sa v troch disciplínach:

            1. leták zodpovedného produktu

            2. projekt zodpovedného podnikania

            3. vedomostný kvíz

            Do tretej súťaže sa zapojili aj spomínaní žiaci našej cvičnej firmy. Prvé kolo pozostávalo z on-line kvízu, z ktorého do finále postúpilo 10 najúspešnejších  a najrýchlejších tímov (firiem).  Finále malo ústnu formu. Súťažiaci si losovali otázky, na ktoré bezprostredne stručne odpovedali a zároveň bola každá odpoveď hodnotená naživo porotou. Išlo o otázky z oblasti financovania podnikania.

            Tešíme sa, že sa zástupcom našej školy darilo a opäť potvrdili svoje kvality, tentokrát na medzinárodnej úrovni.

            Blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov!

            Výsledková listina Znalostného kvízu

          • Rozlúčka so štvrtákmi

          • Definitívne sme sa rozlúčili s tohtoročnými štvrtákmi!  Prajeme im, nech sa im v živote splní všetko, po čom túžia!

            Milí maturanti, držíme vám palce v "dospelackom" živote!

            DOVIDENIA 

          • Oznámenie o konaní 2. kola prijímacích skúšok

          • Súkromná obchodná akadémia DSA, Žiar nad Hronom, po odsúhlasení pedagogickou radou školy bude realizovať 2. kolo prijímacích skúšok na nenaplnený počet miest po 1. kole prijímacích skúšok.

            Voľné miesta pre školský rok 2021/22

            • Odbor: 6317 M obchodná akadémia
            • Počet voľných miest: 5

            Prihlášky do 2. kola prijímacích skúšok môžu uchádzači zasielať elektronicky na e-mailovú adresu dsa.zh@dsakademien.sk, alebo poštou na adresu školy do 11. 06. 2021.

            Prijímacie skúšky sa budú konať 22. 06. 2021. Kritériá pre prijímacie skúšky v 2. kole sú totožné s kritériami pre 1. kolo prijímacích skúšok.

             

          • Marketing offline aj online

          • 30. 04. 2021 sme opäť mali možnosť absolvovať workshop zabezpečený naším zriaďovateľom, DSA Brezno. Tentokrát bola jeho obsahom problematika propagácie produktov. Pani Miškovová a Mgr. Sládeková nás - žiakov 1. a 2. ročníka, pútavým spôsobom previedli svetom marketingu. Vysvetlili nám dôležitosť správneho použitia marketingových nástrojov, ale aj to,  aké otázky si treba položiť, aby sme urobili dobrú reklamnú kampaň. Oboznámili nás s rôznymi druhmi reklám, niektoré boli naozaj veľmi kreatívne. Dostali sme niekoľko zaujímavých tipov, ako zatraktívniť propagáciu našich cvičných firiem a  produktov, ktoré ponúkajú. Zdôraznili, že je dôležité zamerať sa na určitú cieľovú skupinu zákazníkov a vybrať pre ňu správnu offline alebo online reklamu.

            V priebehu workshopu sme mali priestor na diskusiu, prednášajúce boli ochotné odpovedať na každú našu otázku. Sme radi, že sme mali možnosť tento workshop absolvovať, pretože nám umožnil pozrieť sa na marketing z iného uhla pohľadu a priblížil nám túto tému zaujímavejšou formou, než na bežnej vyučovacej hodine.

            Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie online stretnutie.

          • Usmernenie pre zabezpečenie prijímacích skúšok (03. 05. 2021 a 10. 05. 2021) - aktualizované

          • Riaditeľ Súkromnej obchodnej akadémie DSA v Žiari nad Hronom vydáva toto usmernenie na základe Usmernenia pre riaditeľov stredných škôl k podmienkam pre konanie prijímacích skúšok na stredné školy v roku 2021 aktualizované na základe záverov zasadnutia konzília odborníkov dňa 22.4.2021 v nadväznosti na rozhodnutie ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky č. 2021/9113:1-A1810 zo dňa 4. januára 2021 vo veci prijímacieho konania na vzdelávanie v stredných školách.

            Počas prijímacieho konania 03. 05. 2021 a 10. 05. 2021:

            1. Do budovy školy môžu vstupovať iba uchádzači o štúdium, okrem nevyhnutného sprievodu zdravotne ťažko postihnutých osôb. Rodičia ostatných uchádzačov do budovy školy nevstupujú.

            2) Uchádzač sa pri vstupe do budovy školy, ktorá sa nachádza v ružovom okrese alebo v červenom okrese (v okrese I. a II. stupňa varovania) sa testom nepreukazuje.

            3) Pred vstupom do budovy školy bude meraná teplota žiakom a skúšajúcim pedagogickým zamestnancom; osoba s prejavmi akútneho respiračného ochorenia, osoba s klinickými príznakmi COVID-19, ako aj osoby podliehajúce karanténnym opatreniam, sú z účasti na skúškach vylúčené a budú informované o náhradnom termíne konania prijímacích skúšok.

            4) V priestoroch školy a školského zariadenia musia mať všetky osoby po celú dobu prekryté horné dýchacie cesty podľa aktuálne platnej vyhlášky Úradu verejného zdravia.

            5) V priestoroch školy sú umiestnené na dostupných miestach dezinfekčné prostriedky na dezinfekciu rúk. Potrebné je zabezpečiť účinne vetranie miestností pred konaním PS a počas prestávky. V čase konania skúšok sa z hygienických dôvodov odporúča minimalizovať konzumáciu stravy a nápojov.

            6) Každý žiak a skúšajúci pedagogický zamestnanec používa vlastné písacie potreby; každý žiak so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami môže počas prijímacej skúšky používať kompenzačné pomôcky, ktoré využíval počas dochádzky do základnej školy.

            7) Je potrebné minimalizovať osobný kontakt, vrátane podávania rúk, vyvarovať sa dotykov tváre a rúšok rukami.

            8) Ak sa uchádzač nemôže zúčastniť na prijímacej skúške

            a) z dôvodu izolácie v domácom prostredí alebo v karanténe, zákonný zástupca čestným prehlásením oznámi túto skutočnosť riaditeľovi strednej školy, v ktorom uvedie aj s termín ukončenia izolácie v domácom prostredí alebo karantény. Po ukončení izolácie v domácom prostredí alebo karantény uchádzač odovzdá riaditeľovi strednej školy v deň konania prijímacej skúšky potvrdenie o karanténe od príslušného všeobecného lekára pre deti a dorast. Riaditeľ určí náhradný termín prijímacieho konania v čo najskoršom možnom termíne. Optimálne, ak si žiak zvolil 1.termín prijímacej skúšky, tak nasledujúci deň po skončení karantény a ak 2.termín prijímacej skúšky, tak dva dni po skončení karantény.

            b) zo zdravotných dôvodov iných ako je izolácia v domácom prostredí alebo karanténa, zákonný zástupca oznámi túto skutočnosť riaditeľovi strednej školy. Zákonný zástupca ospravedlní žiaka najneskôr v deň konania prijímacej skúšky potvrdením od príslušného všeobecného lekára pre deti a dorast. Riaditeľ určí náhradný termín prijímacieho konania v čo najskoršom možnom termíne.

             

            Žiar nad Hronom 30. apríla 2021

            Ing. Alexander Frič
            riaditeľ školy

          • VÍŤAZOM KRAJSKÉHO KOLA EKONOMICKEJ OLYMPIÁDY JE ŽIAK NAŠEJ ŠKOLY

          • V decembri 2020 sa žiaci našej školy zapojili do štvrtého ročníka Ekonomickej olympiády. Ako sme už spomínali v minulom príspevku, tento rok sa Ekonomickej olympiády zúčastnil rekordný počet žiakov. O to viac nás teší úspech našich zástupcov, ktorí sa kvalifikovali na základe svojich výsledkov dosiahnutých v školskom kole, do krajského kola.

            V krajskom kole, ktoré sa konalo 18. marca 2021 formou on-line konferencie, obsadila Zuzka Melicherová 12. miesto a  Katka Barborová výborné 4., takmer postupové miesto.

            Najväčšiu radosť nám urobil Nikolas Mlčal, ktorý sa umiestnil na 1. mieste a spolu s ďalšími dvomi súťažiacimi postúpil do celoštátneho finále. To by sa malo konať už prezenčnou formou v júni 2021 na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave.

            Všetkým trom zástupcom našej školy v tejto súťaži ďakujeme za vzornú reprezentáciu a Nikolasovi  držíme palce v celoslovenskom kole, kde si zmeria sily s ďalšími 49 finalistami.